sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Kauhua ja meren pauhua


Kamala kiusaus aloittaa tämän kirjan kommentti/arvostelu kirjan lukujen otsikolla: kuinka kuva piirretään. Sitähän tekijäkin tekee, on aina tehnyt. Piirtää sanoillaan kuvia lukijoiden mieliin. Tässäkin tapauksessa juoni tuntuu ensi alkuun yksinkertaiselta - yksinäinen mies muuttaa uuteen paikkaan, jossa kohtaa kaikenlaista epämiellyttävää ja yliluonnollista. Lopussa hyvä voittaa (ainakin toistaiseksi), kuten Kingillä yleensä. Sitten kuitenkin, kirjassa ja hyvässä taiteessa ylipäänsä, pinnan alla on jotain muutakin, jokin syvempi ajatus. Tässä se voisi olla esimerkiksi muisti ja vammautumisen jälkeinen taistelu. Ja taiteen voima. Nimenomaan sellaisen taiteen, joka on enemmän kuin pelkkää pintaa. Silloin se on vähän eri juttu kuin joidenkin suomalaistenkin nykytaiteilijoiden harrastama "tehdään jotakin abstraktia ja nimetään se Nimetön 1 - n." Mikä on sinänsä hauskaa ja helppoa, mutta myös hieman sielutonta.

Kirja on kirjoitettu vuonna 2008, ja suomennoksen takakanteen on valittu sitaatti Rocky Mountain News -nimisen julkaisun kritiikistä: "Luultavasti parasta, mitä King on koskaan kirjoittanut". En ole samaa mieltä. Pätevä kirja tämä kyllä on, ja jännittävä myös, sillä tavalla että tähän syventyy ja tämän lukee mielellään nopeasti. Mutta henkilökuvaukset olisivat voineet mennä ehkä hieman syvemmälle ja pienen ihmisen sankaruus tiukassa paikassa olisi voinut tulla vielä vähän paremmin esille. Eikä kauhukaan ollut niin kauheaa. Ehkä aika kultaa lukumuistot, mutta sanoisin, että King on kyllä kirjoittanut monta huomattavasti parempaa kirjaa. Uudemmasta tuotannosta esimerkiksi Liseyn tarina. Mutta ei tämä Duma Key huono ole. Omaan sen verran hyvän mielikuvituksen, että voin melkein kuulla aaltojen pauhun. Ja mikä kutkuttava ajatus meren päälle kurkottavasta talosta! Tämä luettua on myös melkein kuin olisi käynyt Floridassa, Taivaan odotushuoneessa ;)

Niin, ja on myös oppinut jotakin amerikkalaisesta taiteesta. Pitihän tuo Thomas Hart Benton googlettaa. Yllättävän paljon amerikkalainen regionalismi muistuttaa neukkulan sosialistista realismia! ;)

Tsek wikipediasta:

http://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Hart_Benton_(painter)

Ja mitä töitä löytyy:

http://www.artcyclopedia.com/artists/benton_thomas_hart.html


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti