torstai 28. kesäkuuta 2012

Kehitystä

Se on aika hurja määrä, mitä vauvoina uskonnolliseen yhdyskuntaan liitetyille opetetaan uskomista valtion kouluissa. Nykyisen opetussuunnitelman mukaan peruskoulussa on satutunt..anteeksi, uskonnon opetusta 11 vuosiviikkotuntia (1 vuosiviikkotunti = 38 oppituntia). Vertailun vuoksi: historiaa ja yhteiskuntaoppia opetetaan YHTEENSÄ 10 vuosiviikkotuntia! (Tsek. perusopetustyöryhmän muistio opetusministeriön sivuilla: http://www.minedu.fi/)

Nyt sitten ehdotetaan, että poistettaisiin yksi vuosiviikkotunti uskomista ja lisättäisiin pari vuosiviikkotuntia yhteiskuntaoppiin ja historiaan (Hesarin juttu sekä hallituksen tiedote. Ilmeisesti minä olen opiskellut liian vähän matematiikkaa, koska en ymmärrä miten nykytilan mukaisesta 11 vuosiviikkotunnista yhden vähentämisen jälkeen saadaan 11 vuosiviikkotuntia. tsek. esim työryhmän ehdotus s. 32 tässä).

Oli miten oli, huvittavinta tässä asiassa on tietysti se, että raamattupuolue ja kirkko uudistusta vastustaessaan (se nyt on itsestään selvää, että ne sitä vastustaa) vetoavat mm. siihen, että hallituksen ohjelmassa on luvattu vahvistaa arvokasvatusta! Ja totta kai globalisaatio (1990-luvun muotitermi, nykyään todellisuutta) edellyttää, että uskomista opiskellaan enemmän kuin - sanokaa kanssani -historiaa ja yhteiskuntaoppia YHTEENSÄ. Mitä arvokasvatukseen tulee: johan se on nähty, millaisia arvoja räsäset ja hauvelioinoset ajavat, aivan siihen samaan uskomusjärjestelmään nojaten, mitä valtion kouluissa opetetaan noin valtavan monta tuntia. Ja juu, uskonnollisissakin yhdyskunnissa, jopa kristityissä seurakunnissa, toimii eettisesti valveutuneita ja hyviäkin ihmisiä, kyllä, mutta se ei suinkaan saa olla peruste sille, miksi kouluissa pitäisi opettaa noin paljon uskomista. Eiköhän oikeusvaltion perusteet ja muut sen sellaiset arvot, plus kansainvälisessä maailmassa hyödylliset tiedot ja taidot olisi aika paljon luontevampaa opettaa ilman uskonnollisia kehyksiä. Puhumattakaan ihan perustavanlaatuisista kansalaistaidoista. Ja ettei käy niin, että tulevaisuudessa äänestetään mieluummin Big Brotherissa kuin eduskunta- tai kunnallisvaaleissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti