lauantai 5. tammikuuta 2013

Rasisteja, onko heitä?


Lapseensa kohdistettu rasismi ja vihapuhe riittivät Umayya Abu-Hannalle. Hän kirjoitti kokemuksistaan ja päätöksestään jättää Suomi taakseen hesarin sunnuntaisivuilla. Seuraavaksi Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin kirjoitti vastineen, joka oli otsikoitu provosoivasti "Prinsessa ja herne". Seurasi vähän samantyyppinen kohu kuin siitä, kun Sofi Oksanen mainitsi haastattelussaan suomalaisen perheväkivallan. Sittemmin tunteet ovat kai laantuneet ja Appelsinkin ottanut hieman maltillisemman suhtautumisen koko juttuun. Netin keskustelupalstoja en ole hirveästi ehtinyt kahlaamaan, mutta hesarin mielipidepalstalla (muistaakseni torstaina 3.1.) julkaistu lääkärin, ettei olisiollut vieläpä geriatri, mielipidekirjoitus herätti huomioni. Siinä tämä totesi, että Abu-Hannan kuvailema tilanne eli vanha ihminen huutamassa "saatanan neekeri" ei missään tapauksessa voi olla totta. Ensimmäiseksi tuli mieleeni, että ko. lääkäri taitaa olla valkoihoinen. Ja miespuolinenkin vielä. Ei kai hänen kohtaamansa vanhukset häntä tietenkään tuolla tavalla hauku. No joo, se siitä.

Mutta yleisesti ottaen oli mielenkiintoista huomata, miten tuollainen kritiikki herättää suunnilleen kahdenlaisia vastareaktioita: joko kritiikin perusta kiistetään ("ei ole voinut käydä noin") tai vaaditaan, että kritiikin esittäjä olisi vain hiljaa eikä puuttuisi asiaan (tai vieläpä, että pitäisi olla kiitollinen.) Vähän niinku jos kylppärissäsi on vuotava hana, et puhu siitä tai yritä tehdä sille mitään, koska onhan sulla sentään katto pään päällä. Eikäkun hetkinen, eihän se niin mene, vaan hana kyllä korjataan! Sentään on esiintynyt myös niitä korjaamiseen tähtääviä puheenvuoroja.

Itse uskon kyllä ehdottomasti rasistien olemassaoloon, onhan heitä ihan oikeasti näkynyt ja kuulunut ihan tarpeeksi. Abu-Hannan kirjoituksen ja erityisesti sen kohun myötä on siitä alettu myös puhua. Toivon, että tämä on alkua oikealle keskustelulle, eikä sitä tukahduteta vain toistelemalla kuluneita fraaseja keskustelun tärkeydestä. Koska onhan se aika sairasta (disclaimer: adjektiivi, ei lääketieteellinen mielipide) haukkua ihmisiä noin törkeästi. Jotenkin vielä sairaampaa, kun se tehdään lapselle. Aika käsittämätöntä on myös se, että pitää toisenvärisiä alempiarvoisina.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti