sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Tieteen päivien antia

Riidanratkaisu ja sovittelu on mielestäni erityisen tärkeä ihmistoiminnan alue ja tutkimuksen kohde. Eri konfliktien syyt voivat olla alkujaan erilaisia, mutta konfliktit kärjistyvät helposti saman kaavan mukaan. Myös sovittelun säännöt tai oikeastaan perusperiaatteet ovat tavallaan yleispäteviä. Sama taktiikka saattaa auttaa niin aseellisten ryhmien kuin perheenjäsenten välisiä riitoja sovitellessa.

Tieteen päivillä oli puhumassa sovittelusta henkilö, jonka nimeä en valitettavasti ottanut ylös.* Häntä ei ole merkitty puhujaluetteloon eikä ohjelmaan, koska hänen vierailunsa kai varmistui vasta viime hetkellä tms. Joka tapauksessa tämä henkilö toimii Somaliassa konfliktien sovittelijana. Hän kertoi muutaman hyvän vinkin, josta voi ottaa neuvoa myös pienemmän mittakaavan riitojen selvittelemiseen. Ota selvää asioista. Puhu osapuolten kanssa, mutta myös sivullisten (jotka siis ovat seuranneet konfliktia sivusta) kanssa. Selvitä, mistä on kyse, ennen kuin edes yrität tehdä mitään muuta. Ota huomioon yleensä syrjään jäävät ryhmät (aseellisesta toiminnasta kun on kyse, nämä syrjään jätettävät ryhmät ovat tietenkin naiset ja nuoret), keskustele heidän kanssaan ja saavuta tilanne, jossa ne omalta puoleltaan kohdistavat painostusta konfliktin osapuoliin. Neuvottelijoiden eristämisestä voi olla hyötyä, siis neuvottelut käydään paikassa, jossa ei toimi netti eivätkä puhelimet. Suorempaa painostusta voi harjoittaa istuttamalla neuvottelijat paahtavan auringon alle:)

Kaikki tietenkin tähtää sellaiseen lopputulokseen, jonka osapuolet hyväksyvät ja sopimukseen, johon kaikki sitoutuvat ja jota kaikki noudattavat. Jos konfliktin alussa on jonkun kokemus epäoikeudenmukaisuudesta, pitää prosessin jälkeen tuntua siltä, että jotain parempaa on saavutettu.


Epäoikeudenmukaisuuden kokemus ei ole vain ihmisille ominaista. Toivottavasti allaolevan videon toinen päähenkilö sai kuitenkin lopulta hyvitystä:


 
 
* EDIT: Herrashenkilön nimi oli Abdisalam Mohamoud Ahmed (kiitos, Hufvudstadsbladet!).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti